På gång

Succén fortsätter!

Maj månads temalördagar i Stadshuskällaren med Jimmi Eriksson har varit riktigt lyckade med god mat, härlig dryck och fullbokad matsal. Vi fortsätter på den inslagna vägen och har öppet två kvällar i juni innan vi stänger för säsongen. Hann du inte boka i maj finns två nya tillfällen –  lördag 6 juni, Sveriges nationaldag och fredag 12 juni. Jimmi Eriksson står bakom menyerna och finns på plats i köket båda kvällarna.

Den 6 juni firar vi Sveriges nationaldag med en 5-rätters meny. Smakpaletten svensk med primörer och råvaror från hela landet. Vi kommer bla. servera sill, löjrom och jordgubbar och till det blir det dryck med inspiration från Sverige. Priset för menyn är 550 kr och önskas vinpaket är priset för det 425 kr.

Snacks

PETIT CHOUX & WRÅNGEBÄCKSOST
Karamelliserad lök – vinäger

BROCCOLI & JALAPENO
citron – puffat ris

POTATIS & MATJESSILL
Gräddfil – pepparrot

TARTELETTE & LÖJROM
Sparris – krondill

Meny

VITSPARRIS & SMÖRSÅS
Fläder – gurka – krasse

RÖDING & TOMAT
Krabbmiso – persilja – lök

LAMM & GRÖN SPARRIS
Ramslök – morot – ärta

JORDGUBBAR & CITRONVERBENA
Sesam – solrosfrö – grädde

boka bord

Sköna maj (och juni)

Det spirar, gror och blommar, vi på Stadshuskällaren välkomnar värmen och grönskan tillsammans med Jimmi Eriksson under fem lördagar i maj. Varje lördag kommer tallrikarna som serveras präglas av ett nytt tema som lockar smaklökarna. Även det som hälls i glasen kommer präglas av temat, ibland innebär det en liten vinprovning och ibland en välkomponerad dryckesmeny. Antalet platser är begränsade och vi tar stor hänsyn till social distansering, det går bla. att sitta helt avskilt i vårt chambre séparée och vi har ökat utrymmet mellan borden i matsalen.

 

2 maj – Vårens späda primörer, sparris, rapsskott, vitlök, färskpotatis, betor, nässlor och ramslök. Menyn består av 5 serveringar till priset 495 kr. I samband med middagen ordnar vi en liten vinprovning av härliga roséviner, 3 provglas för 120 kr.

9 maj – Denna lördag lagar Jimmi tävlingsrätter från Årets kock och framgångarna med kocklandslaget. Väl valda delar ur Jimmis repertoar blir en ytterst vällagad avsmakningsmeny. Till det har våra sommelierer skapat ett förstklassigt vinpaket. Menyn kostar 695 kr och vi begränsar antalet platser till 40.

16 maj – Vinet står i fokus denna lördag då våra sommelierer plockar fram fem väl valda viner från Nobelbanketter genom åren. Vinerna kombineras med maträtter som lyfter vinernas smaker. Menyn har 5 serveringar och kostar 495 kr, vinpaketet kostar 495 kr.

23 maj – Vårens självklara primör sparrisen hyllas med en hel meny. Det blir både vit och grön sparris men även andra primörer kommer synas på tallriken. Menyn har 5 serveringar och kostar 495 kr, i glasen serverar vi riesling.

30 maj fullbokat – Mors dags – vi gratulerar alla mammor med en extra festlig middag. Ta med hela familjen och fira med en härlig trerättermeny för 395 kr. Denna familjära kväll blir det även en mini-trerättersmeny för alla barn.

6 juni – Vi firar vi Sveriges nationaldag med en 5-rätters meny. Smakpaletten svensk med primörer och råvaror från hela landet. Vi kommer bla. servera sill, löjrom och jordgubbar och till det blir det dryck med inspiration från Sverige. Priset för menyn är 550 kr och önskas vinpaket är priset för det 425 kr.

12 juni – Här är det sista tillfället att boka middag i Stadshuskällaren innan sommaruppehållet. Det blir en storslagen final med en meny komponerad av Jimmi Eriksson. Fira in sommaren med primörer, utvalda viner och spännande matlagning. Priset för menyn är 550 kr och önskas vinpaket är priset för det 425 kr.

Blev du inte bjuden i år heller

Den 26 september kan du komma så nära Nobelbanketten att du nästan kan höra fraset av Kronprinsessan Victorias klänning. Nobelkocken Sebastian Gibrand och konditorn Daniel Roos kommer till Stadshuskällaren och återupplivar Nobelbanketten från 2019, om dock i något mindre skala. Serveringspersonal i vita rockar, Nobelporslinet, Stadshuset och 2019 års Nobelmeny, närmare ett faktiskt inbjudningskort är svårt att komma.

Vi bjuder in till en kväll med guldkant där du får uppleva maten, träffa kockarna och kanske få svar på hur det är att laga en tre-rätters meny till 1358 gäster.

Meny

Kalixlöjrom med gurka, inkokt kålrabbi, krämig dill och en sås på pepparrot
Champagne Taittinger Folies de la Marquetterie

Anka fylld med svart trumpetsvamp och citrontimjan, potatis med karamelliserad vitlök, kryddpicklad gulbeta och rostad anksky. Serveras med savoykål med rökt shiitake, bakad lök och granolja
2015 Lunadoro Vino Nobile Montepulciano DOCG Riserva Quercione

Hallonmousse, torkad chokladmousse, hallonkräm och hallonsorbet
2017 Jurtschitsch Loiserberg Grüner Veltliner Eiswein

Middagen serveras i Stadshuskällaren den 26 september. Kl 18.00 börjar vi med champagne och mingel med Sebastian Gibrand och Daniel Roos.

Priset är 1990 kr /person

Klädseln är valfri men kom gärna uppklädd.

Antalet platser är begränsade så var ute i god tid med din bokning, hör av dig till bokning@stadshuskallarensthlm.se

Sebastian Gibrand

Kock på Nobelbanketten 2019 var Sebastian Gibrand som förra året tog silver i Bocuse d’Or, världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Sebastian Gibrand har tidigare också varit lagkapten för svenska Kocklandslaget (2012–2016). Nobelmenyn är uppbyggd kring förstklassiga råvaror och svenska smaker. Sebastians matlagningsfilosofi grundar sig i ett ”kompromisslöst fokus” på den enskilda råvaran – att lyfta dess egenskaper och att få fram dess naturliga smak med en polerad och teknisk finish”. I 2019 års Nobelmeny arbetar Sebastian med alla delar av råvaran för att minska matsvinnet och för att kunna visa upp svenska producenters fantastiska kvalitet.

Daniel Roos

Daniel Roos, som för sjätte året i rad ansvarar för desserten, var medlem i svenska Kocklandslaget 2009-2012 som vann guld i Culinary Olympics 2012. Han driver restaurang K-märkt och K-märkt Patisserie & Bageri. Daniel skapade även desserten på Kronprinsessan Victorias bröllop 2010. Arbetet med menyn för Nobel banketten har pågått sedan tidig vår med ett antal provlagningar och provsmakningar.

Adress & Öppettider