Stadshuskällaern Logotyp Liten

Matsalen

Stadshuskällarens menyer

Mitt i centrala Stockholm serverar vi svenska samtida rätter med inspiration från skog, sjöar, ängar och mark. Hos oss njuter man av säsongens smaker lagade på noggrant utvalda råvaror. Menyn gäller för sällskap upp till 10 st gäster. Du bokar enkelt bord här på webben.

Är ni en större grupp så välkomnar vi upp till 100 sittande gäster och ni väjer er meny utifrån rätterna i vår festvåningsmeny. Bokar du vårt Chef’s Table är det ett bord för 2 personer och ni njuter av en avsmakningsmeny med tillhörande dryckespaket.

Grupper från 8 personer och Chef’s Table bokas genom ett mail eller telefonsamtal.

08-586 218 30 | bokning@stadshuskallarensthlm.se

Med smaker från årstiden

Köksteamet, med Magnus Santesson i spetsen, skapar menyer som lockar fram säsongens smaker i stort och smått. På våren samsas ramslök, sparris och primörer på tallriken. På hösten möts krondill, kräftor och röding samt kantareller och granskottsolja. Vi tar alltid in skogen i våra källarvalv i form av vilt och skogsbär när det är säsong för dem.

Gastronomi

lunch i stadshuskällaren

Lunchmeny

 

FÖRRÄTT
________________________________________

SKAGENRÖRA
½ 165
1/1 med liten sallad 235

MATJESSILL
inkokt potatis, rökt äggkräm, syrad lök, brynt smör
165

RÅBIFF MED DRAGON
syrad lök, krispig svartrot och Gammel Knas ost
½ 185
1/1 med pommes frites 265

GULA KANTARELLER
smörstekt brioche, tryffelkräm, riven Gammel Knas ost
½ 175
1/1 245

 

VARMRÄTT
________________________________________
OMELETT MED GRATINERAD BRIE

spenat och stekt svamp, med liten sallad
189

OMELETTE FYLLD MED GRUYÉREOST
stekt lök och vindelnrökt skinka, med liten sallad
189

VILTSKAVSGRYTA
inlagd svamp, potatispuré och rårörda lingon
255

DOLME
Gotlandslins, Vreta gulärt, kantarellsås, vaxbönor och gröna bönor
245

REGNBÅGSFILÉ
citronsås, mangold, forellrom, potatisstomp med örter
275

KONFITERAT ANKLÅR
ramslökscrème, sky smaksatt med tomat och örter, ragu på äpple och Gotlandslins samt friterad potatis
285

 

DESSERT
________________________________________

VARIATION PÅ SVENSKA ÄPPLEN – NOBELDESSERT 2024
Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serveras med en glass på gatkamomill och punsch.
215

HALLON
färskostmousse, pistageglass, citrongräsgel
155

PRALIN
58

 

Middag

Avsmakningsmeny

I Matsalen serverar vi en avsmakningsmeny på 5 serveringar. Här skapar köksteamet, med smaksäkra köksmästare Magnus Santesson i spetsen, en riktigt härlig gastronomisk upplevelse utifrån säsongens råvaror och smaker. Rätterna har sin grund i vårt gastronomiska koncept, I skogen. I stan.

 

INLEDNING

GUL KANTARELL OCH KRONDILL I TARTELETT
POTATIS, LAMM, SENAPSFRÖ OCH ÖRTER

 

FORTSÄTTNING

KALIX LÖJROM
fermenterad tomat, gurka, jalapeño och kålrabbi

SOTAD TARTAR PÅ HJORT
smörstekt brioche, grillad citron, grönkål, ramslökskapris och gulbeta

VAKTEL
fylld med svart vitlök och örter. dragonsås, purjolök, spritärtor och svartrot

 

AVRUNDNING

SVARTA VINBÄR
tahiti vaniljmousse, svartvinbärssorbet, hasselnötsbrownie och mörk chokladsmörkola

 

Meny 850 kr
(vi tar självklart hänsyn till allergier)

LÄGG TILL VÅRT VINPAKET
4 viner, från torrt till sött
650 kr

 
Vi arbetar alltid med säsongens råvaror med inslag av vilt.
Beroende på tillgång och säsong kan vissa förändringar av menyn ske med kort varsel.
Menyn gäller för sällskap upp till 10 st gäster.

Nobelmeny 2024

Förrätt


GETOST FRÅN ÖSTERGÖTLAND
fylld med libbsticka. Serveras med svenska betor, honung och rosenkvitten samt rostade pumpakärnor.
Longitude Blanc de Blancs Premier Cru Extra Brut,
Larmandier-Bernier, Champagne, France

 

Varmrätt


QUENELL PÅ KYCKLING
svenska baljväxter och hösttryffel från Gotland. Rotselleri glaserad med miso på svenska bondbönor och kålbukett med smak av örter och äpple. Serveras med en modern kulturgröt på klippt korn, vild och odlad svamp, jordärtskocka samt en rostad kycklingsky med Pomme de Vie.
2020 Barolo, Giacomo Fenocchio, Piemonte, Italy

 

Dessert


VARIATION PÅ SVENSKA ÄPPLEN
Terrine på karamelliserade Fridaäpplen. Brynt smörkaka på jordmandel smaksatt med granskott. Kräm på rosenkvitten samt tunt skivade äpplen med kamomill. Serveras med en glass på gatkamomill och punsch.
2022 Bute Mousserande Iscider, Umeå, Sweden

 


Nobelmeny inklusive vinpaket, mineralvatten, kaffe från 2 575 kr/person (2 275kr/person med alkoholfri dryck). För att kunna garantera tillgång till 2024 års Nobelmeny rekommenderar vi 5 dagars förbokning. För tidigare års Nobelmenyer krävs två veckors förbokning och sällskapet måste vara minst 10 personer. Kontakta oss för prisförfrågan gällande menyer från tidigare år.

Festmeny

Svenska smaker och de finaste råvarorna står i fokus i våra festvåningsmenyer. För sällskap över 8 personer väljer ni en förrätt, varmrätt och dessert som serveras till hela sällskapet. Har ni särskilda önskemål eller behov? Vårt team samarbetar med er för att skapa en meny som passar just ert arrangemang.

 

Förrätter


TARTAR PÅ PILGRIMSMUSSLA
fläder, gurka, rökt crème fraiche, fermenterat tomatvatten

CHOUX
stekta kantareller, ostkräm på Gammel Knas, syrad silverlök

MATJESILL
inkokt potatis, rökt äggkräm, syrad lök, brynt smör

 

Varmrätter


BAKAD GÖS
citronvelouté, forellrom, blomkål, syrad gurka, potatisstomp smaksatt med örter

HJORT
örtsky, friterad rotselleri, stekt svamp, dragonkräm, grillad potatispuré toppad med krispig lök

Desserter


HALLON
Färskostmousse, pistageglass, citrongräsgel

VIT CHOKLAD
Havtornssorbet, fänkålsmousse, mandelkaka, karamell-cremeux

 

3- rätters meny, 795 kr

 

En meny väljs för hela sällskapet. Vi reserverar oss för pris-och sortimentsändringar. Meny och priser gäller från den 13 augusti 2025. 

Stadshuskällarens viner

Vårt urval av vin är noggrant kurerat av vår Head Sommelier. Hos oss hittar man viner från klassiska vinländer som Frankrike, Italien, Spanien och Tyskland. Men även USA är välrepresenterad och för dig som vill dricka svenskt finns det ett antal producenter att välja på. Vår lista med vin på glas varieras utifrån säsongens smaker och rätter. Dessertlistan är ovanligt bred för vi tycker inte en måltid är komplett utan ett dessertvinsavslut.

Vinlista

Chef's Table

Vi kommer under hösten ha några datum då vi öppnar upp Chef’s Table. Håll utkik efter dessa på vårt instagramkonto.

Häng med bakom kulisserna till hjärtat av restaurangen, köket. Här har vi placerat vårt Chef’s Table med plats för 2 personer. Här sitter du vid ett högt barbord på första parkett och får ta del av en kväll i kockarnas och serveringspersonalens sällskap. Här serveras du kökets avsmakningsmeny med utvalda goda drycker samtidigt som du sitter dryga metern från serveringsdisken där alla rätter läggs upp. En helkväll med våra matkreatörer helt enkelt.

Välkommen att uppleva Stadshuskällaren och köket från insidan. 

Ge bort en matupplevelse

Vill du ge bort en lyxig nobelmiddag eller en middag med inspiration från skog och mark?

Vi säljer presentkort på valfri summa, utmärkta som födelsedagspresent, julklapp eller bröllopsgåva. Varför inte ge bort en smakrik upplevelse på en trevlig restaurang i Stockholm. Våra presentkort är giltiga i 1 år från utfärdat datum och vi kan skicka samt fakturera ifall du bor långt i från Stockholm och Stadshuskällaren.
Kontakta oss på bokning@stadshuskallarensthlm.se så berättar vi mer.

Adress & Öppettider